Zelfvoorzienend worden: verandering in mindset met 7 praktische stappen

Leestijd: 5 minuten

mindset-zelfvoorzienend-worden-01

Zelfvoorzienend worden: verandering in mindset met 7 praktische stappen

 

In een wereld die steeds complexer wordt en waarin we steeds afhankelijker lijken te worden van externe systemen, groeit de interesse in zelfvoorzienendheid. Het streven naar onafhankelijkheid op vele aspecten en het vermogen om voor jezelf en je familie te zorgen met minimale afhankelijkheid van commerciële leveranciers en moderne voorzieningen.

 

 

In dit artikel

 

Mindset verandering

Maar hoe verander je je mindset om zelfvoorzienend te worden, en waar begin je? Dit artikel duikt dieper in dit onderwerp, biedt inzicht in de haalbaarheid en presenteert een praktische stappenplan om aan die mindset van zelfvoorzienend worden te werken.

Het begint allemaal met een verandering in mindset. In onze moderne maatschappij worden we vaak aangemoedigd om gemak en comfort te zoeken. Dat is verre weg van je zelf redzaam maken in welke situatie maar ook.

Het streven naar zelfvoorzienendheid vereist een verschuiving naar zelfredzaam zijn. En dat zal niet met gemak en comfort gaan. Dit kan betekenen dat je bereid moet zijn om meer te leren, nieuwe vaardigheden eigen maken, harder en slimmer te werken en bewust keuzes te maken die je sturen naar je eigen onafhankelijkheid.

Starten in de huidige maatschappij?

In de huidige maatschappij kan zelfvoorzienendheid uitdagend lijken. Maar het is belangrijk om te onthouden dat zelfs kleine stappen in de richting van onafhankelijkheid waardevol zijn.

Dus bekijk wat voor jou belangrijke punten zijn om onafhankelijk te zijn. Heb je een hoge energierekening of wil je graag verse groenten eten? Begin met het cultiveren van een moestuin, het installeren van zonnepanelen, het leren van basisherstelvaardigheden of het verminderen van afval en hergebruik.
Het draait om het geleidelijk opbouwen van vaardigheden en hulpbronnen.

 

mindset-zelfvoorzienend-worden-financiele-onafhankelijkheid

Financiële haalbaarheid

Een veelgestelde vraag is of zelfvoorzienend worden financieel haalbaar is. Het antwoord hangt af van je specifieke situatie en doelen. Zelfvoorzienendheid kan financiële besparingen opleveren op de lange termijn, vooral op het gebied van voedselproductie en energieopwekking.

De precieze kosten en baten variëren echter sterk, dus het is raadzaam om een realistisch budget op te stellen en te plannen voor de lange termijn.

Kortom, ga ook voor jezelf na waar je financieel van afhankelijk bent. Van schulden tot maandelijkse uitgaven. Is het een uitgave voor gemak en comfort, is dit nog nodig of is er wellicht een andere mogelijkheid?

Statistieken uit Nederland

Helaas zijn er weinig specifieke statistieken over zelfvoorzienendheid beschikbaar vanuit het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) in Nederland.

Dit komt deels doordat zelfvoorzienendheid een veelzijdig concept is en moeilijk in cijfers te vatten. Toch is er sinds de laatste paar jaren een groeiende belangstelling om een vorm van zelfvoorzienend te worden, een onafhankelijkheid te creëren.

 

mindset-zelfvoorzienend-worden-prijzen-voedingsmiddelen-2023-cbs

Voorbeeld

10 procent meer betalen voor groenten
Voor groenten betaalden mensen in 2022 ruim 10 procent meer. De prijzen van verse groenten stegen hierbij wat minder dan die van diepvriesgroenten. Brood werd bijna 9 procent duurder. Bij sommige andere graanproducten lag de stijging wat hoger, vooral bij pasta (17 procent).

Suiker, zoetwaren en ijs waren gemiddeld 7,8 procent duurder dan een jaar eerder. Binnen deze categorie zijn wel grote verschillen. Zo werden chocolade (4,7 procent) en snoepgoed (6,2 procent) minder snel duurder dan bijvoorbeeld suiker (14,1 procent).

Ook fruit steeg in verhouding minder in prijs dan andere voedingsmiddelen. In 2022 betaalden mensen gemiddeld 5,4 procent meer voor fruit dan het jaar ervoor. (bron CBS)

 

7 praktische stappen om te beginnen

 

Met het juiste plan en een gemeenschap van gelijkgestemde individuen kun je een zelfvoorzienende levensstijl opbouwen die past bij je waarden en doelen. Gebruik de volgende 7 stappen om een start te maken om je mindset zelfvoorzienend te maken:

 

1. Bepaal je prioriteiten

 

Begin door eerst je doelstellingen en verwachtingen vast te leggen. Wat wil je bereiken met zelfvoorziening? Wat zijn jouw motivaties en verwachten resultaten?Bepaal vervolgens welke aspecten van je leven je wilt verbeteren, bijv. gezondheid, financiën, relatie, carrière, spirituele groei, vrije tijd, etc. Rangschik deze aspecten in volgorde van belangrijkheid en prioriteer de meest urgente en belangrijke punten.Geef hier ook een categorie aan om later een lijst te maken wat je voor elk van deze categorie kunt doen. Denk aan categorieën zoals voedselproductie, energieopwekking, waterbeheer, thuisvesting, ambacht, gezondheid, onderwijs, omgeving, etc.

 

2. Maken van een plan


Maak een lijstje van concrete doelstellingen en acties die je wilt ondernemen om je prioriteiten te behalen. Specificeer deadlines voor elk doelstelling. Stel een realistisch plan op dat aangeeft hoe je je doelen wilt bereiken.Dit omvat een tijdlijn, budget en benodigde hulpbronnen. Beschrijf de middelen en bronnen die je nodig hebt om je doelstellingen te bereiken, bijv. boeken, cursussen, video’s kijken, hulp van anderen, etc.Overweeg ook de obstakels en uitdagingen die je mogelijk zult tegenkomen en bedenkt strategieën om ze te overwinnen.

 

3. Uitvoering

 

Maak van het plan een actielijst. Start met kleine, eenvoudige stapjes die je van elk onderdeel wilt en kunt uitvoeren. Door elke keer een punt van je actielijst uit te voeren maak je vooruitgang en is het niet ineens een hele berg werk die op je af komt en daarmee overweldigend aanvoelt.Houd jezelf scherp door regelmatig te evalueren hoe je vordert. Gebruik een dagboek of spreadsheet om je voortgang te registreren en eventuele correcties aan te brengen.Laat je niet afleiden door perfectionisme. Het is belangrijk om fouten te maken en te leren vanuit je eigen ervaringen.

 

4. Maak aanpassingen


Zet jezelf realistische verwachtingen en breek je doelstellingen op in kleinere, haalbare stukjes. Als iets niet meteen haalbaar is in tijd dan stel je je actiepunt bij.Vindt balans tussen inspanning en rust. Erg hard werken kan leiden tot burn-out, dus maak tijd vrij voor ontspanning. Het gaat om die mindset te krijgen, het is geen sprint. Als iets niet meer past in je leven, laat het gaan en zoek een alternatief.

 

5. Samen of alleen


Besluit of je liever alleen of met een groep werkt. Soms kan het helpen om dit samen met iemand te doen, of dit met je familie is of groep vrienden. Kennis delen en vergaren met een groep werkt motiverend en kan het werken naar een oplossing makkelijker gaan.Zelfvoorzienend worden betekent niet in afzondering leven. Zoek gelijkgestemde mensen, deel kennis en ervaringen, en ondersteun elkaar bij het nastreven van de doelen.

 

6. Tips en oefeningen


Begin elke dag met een positieve instelling en bevestiging dat je goed bezig bent om aan die mindset te werken. Dit helpt om je te focussen en motiveert. Begin met het leren van basisvaardigheden die verband houden met je prioriteiten.Volg cursussen, lees boeken en praat met andere om je heen die ook hiermee bezig zijn. Oefen de vaardigheden in kleine stappen. Zorg ook voor ontspanning en vind balans. Ben je van meditatie om je concentratie en bewustzijn te verbeteren, dan voeg dat toe in je ritme.Of leer technieken, zoals yoga, sport of diepe ademhaling om stress te verminderen.

 

7. Evaluatie en aanpassing


Evalueer regelmatig je voortgang en maak aanpassingen indien nodig. Herschrijf je doelstellingen en prioriteiten en pas ze aan indien ze niet meer aan de nieuwe situatie voldoen.
Maar blijf flexibel, een gemaakte doelstelling is misschien niet meer realistisch en soms moet je je plannen aanpassen.

 

mindset-zelfvoorzienend-worden-ambacht-leren

Tot slot

Zelfvoorzienend worden vereist een mindsetverandering, doorzettingsvermogen en het nemen van concrete stappen. Hoewel het in de moderne maatschappij uitdagend kan lijken, biedt zelfvoorzienendheid een pad naar meer onafhankelijkheid en voldoening. Gewoon zelfvoorzienend ben je niet van de een op de andere dag, maar met deze praktische stappen gaat het je zeker lukken!

 

Wat anderen ook lezen

 

makkelijke-moestuin
kippen-houden-zelfvoorzienend-leven
zelfvoorzienend-leven-zweden-kaart

 

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] houden in je achtertuin kan een leuke en verrijkende ervaring zijn en een goede stap in zelfvoorzienend worden. Met het juiste hok, voeding en zorg kunnen kippen niet alleen verse eieren produceren, maar ook […]

Reacties zijn gesloten.