,

Zelf je eigen wasmiddel maken, goedkoop en makkelijk!

Leestijd: 3 minuten

Wasmiddel maken. Het is eigenlijk heel simpel, 2 ingrediënten, roeren en klaar. Voor witte was kan je nog wat baking soda toevoegen. Dus een reden om het eens zelf te proberen en heel goedkoop je eigen wasmiddel te maken.

 

In dit artikel

 

Wasmiddel maken

Ben je het beu om chemische wasmiddelen te gebruiken die je kleding en het milieu kunnen beschadigen? Of wil je geld besparen door je eigen wasmiddel en schoonmaakmiddelen te maken? Lees dan snel verder, want in dit artikel gaan we het hebben over hoe je je eigen wasmiddel kunt maken met basisingrediënten!

Waarom zelf wasmiddel maken?

Je eigen wasmiddel maken kan je een aanzienlijk bedrag besparen in vergelijking met het kopen van commerciële merken. De ingrediënten zijn vaak goedkoper en zijn in de meeste supermarkten of online te vinden.

Door je eigen wasmiddel te maken, kun je het aanpassen aan je eigen smaak door essentiële oliën toe te voegen voor de geur of door de formule aan te passen aan de gevoeligheid van je huid.

De meeste commerciële wasmiddelen bevatten agressieve chemicaliën die het leven in het water kunnen schaden en voor je huid als je de kleding draagt.

Als je je eigen wasmiddel maakt, kun je kiezen voor milieuvriendelijke ingrediënten die vriendelijker zijn voor het milieu.

Zelf wasmiddel maken kan een leuk en creatief proces zijn, en het is een geweldige manier om te knutselen en te experimenteren met verschillende geuren en formules.

Wat heb je nodig om zelf wasmiddel te maken?

Om zelf wasmiddel te maken heb je zeep nodig en heet/kokend water. Een pan, rasp en een lepel. Mocht je het wasmiddel in een opbergflacon willen doen dan is een trechter ook nog wel handig.

Voor zeep kan je bijvoorbeeld huishoudzeep van De Traay gebruiken of zeepvlokken, dat scheelt raspen.

Rasp de zeek en doe het in een pan. Voeg heet water erbij en roer het goed door elkaar. Laat het dan zeker 24 uur afkoelen. Als dat voorbij is roer het dan goed door. Je zult het wel wat moeten loskloppen. Wil je het in een flacon doen om te bewaren bij je wasmachine, dan is een trechter om het er in te gieten een handig hulpmiddel. Anders is het zo knoeien.

Nu heb je eigen wasmiddel gemaakt. Dit kan je voor elke was gebruiken. Een tip, heb je witte was, doe er dan een beetje zuiveringszout (bakingsoda) bij, dan zal je was weer lekker wit worden.

 

 

Alternatief recept

Ook kan je wasmiddel maken met natriumcarbonaat. Dit is een natuurlijk mineraal dat helpt vuil en vlekken uit kleding te verwijderen.

Samen met Borax (natriumtetraboraat) dat een natuurlijke reiniger en ontgeurder is die ook helpt om water zachter te maken.

Daarnaast gebruik je weer zeep zoals eerder aangegeven. En kan je nog zuiveringszout toevoegen, dit is een natuurlijk geur absorberend middel en helpt bij het neutraliseren van achtergebleven geurtjes in je kleding.

Tips en variaties

Om een vloeibaar wasmiddel te maken, voeg je gewoon 1 kopje heet water toe aan het mengsel en roer je tot het opgelost is. Bewaar het in een luchtdichte verpakking en gebruik het wanneer nodig.

Voor een meer geconcentreerd wasmiddel gebruik je minder water bij het mengen van de ingrediënten. Om een wasverzachtend effect toe te voegen, voeg je 1/2 kopje witte azijn toe aan de spoelcyclus.

Optioneel is een etherische olie mogelijk als je je wasmiddel een aangename geur wilt geven. Enkele populaire geurtjes zijn lavendel, tea tree en citroen.

 

Voor een frisse en schone geur kun je 10-15 druppels etherische olie van citroen of lavendel aan het mengsel toevoegen.

Je eigen was middel maken is niet alleen kosteneffectief en milieuvriendelijk, maar het is ook een leuke en creatieve manier om voor je kleding te zorgen.

Met deze eenvoudige stappen en basisingrediënten kun je een wasmiddel op maat maken dat past bij jouw behoeften en voorkeuren.

Dus waarom zou je het niet eens proberen en vandaag nog genieten van de voordelen van zelfgemaakt wasmiddel? Alweer een stukje zelfvoorzienend! Nog meer handige tips nodig?

 

Kan je zelf wasmiddel maken?

Jazeker dat is mogelijk en niet heel moeilijk. Met een paar ingrediënten zoals zeep, zuiveringszout, optioneel borax, en etherische oliën maak je makkelijk je eigen wasmiddel.

Lees meer over andere onderwerpen

 

makkelijke-moestuin
kippen-houden-zelfvoorzienend-leven
zelfvoorzienend-leven-zweden-kaart
1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] schoonmaakmiddelen of wasmiddel […]

Reacties zijn gesloten.