, ,

Verwarming zonder stroom: Hoe kan je warm blijven in de winter of in een noodsituatie

Leestijd: 4 minuten

Verwarming zonder stroom

 

Stel je voor dat het winter is en de elektriciteit is uitgevallen. Je huis wordt kouder en kouder. Wat kun je doen om warm te blijven zonder elektriciteit? In dit artikel gaan we dat ontdekken. We zullen kijken naar verschillende manieren om jezelf warm te houden zonder elektriciteit, waaronder het gebruik van een petroleumkachel, en hoe dit kan helpen bij zelfvoorzienend leven.

In dit artikel

 

Je vraagt je misschien af waarom je überhaupt een verwarming zonder stroom wilt gebruiken. Nou, hier zijn een paar redenen:

 1. Zelfvoorzienend Leven: Het idee van zelfvoorzienend leven draait om onafhankelijkheid. Als je niet afhankelijk bent van elektriciteit om warm te blijven, ben je meer zelfvoorzienend.
 2. Milieuvriendelijk: Elektrische verwarming en veel andere verwarmingssystemen gebruiken fossiele brandstoffen of elektriciteit, wat slecht is voor het milieu. Verwarming zonder stroom kan milieuvriendelijker zijn.
 3. Noodsituaties: Soms kan de stroom uitvallen door stormen of andere noodsituaties. Het is handig om te weten hoe je warm kunt blijven zonder elektriciteit.

8 Manieren om warm te blijven zonder stroom

Laten we eens kijken naar verschillende manieren om warm te blijven zonder elektriciteit, inclusief het gebruik van een petroleumkachel. Hier is een lijst van enkele opties:

1. Houtkachel

Een houtkachel is een geweldige manier om je huis te verwarmen zonder stroom. Je hebt alleen hout nodig als brandstof. Het hout verbrandt en geeft warmte af. Hier zijn enkele voordelen:

 • Je kunt hout meestal vinden of kopen.
 • Het is gezellig om naar de vlammen te kijken.
 • Je kunt ook eten koken op een houtkachel.
 • Het kan de ruimte of je huis goed verwarmen.

2. Open Haard

Een open haard werkt op dezelfde manier als een houtkachel, maar het is meer voor sfeer dan voor het verwarmen van je hele huis. Je kunt er warmte van krijgen als je dichtbij zit.

 

verwarming-zonder-stroom-open-haard-warmte

3. Petroleumkachel

Een petroleumkachel is een draagbaar verwarmingstoestel dat werkt op petroleum, ook wel kerosine genoemd. Dit type kachel is handig omdat het geen elektriciteit nodig heeft en je kunt het in verschillende ruimtes gebruiken. Een petroleumkachel kan je warm houden tijdens een stroomstoring of in afgelegen gebieden waar elektriciteit niet beschikbaar is.

4. Zonneverwarming

Zonneverwarming maakt gebruik van zonlicht om je huis te verwarmen. Dit kan op verschillende manieren:

 • Zonneboiler: Een zonneboiler gebruikt zonne-energie om water te verwarmen, dat vervolgens door je huis stroomt om warmte te leveren.
 • Passieve zonneverwarming: Dit betekent dat je je huis ontwerpt met ramen en materialen die de zonnewarmte vasthouden.

Nadeel is wel, je hebt zonlicht nodig, in de avond of nacht koelt je huis of ruimte af en heb je geen mogelijkheid hiermee om je warm te houden.

5. Hooibalen

Dit is een ongebruikelijke, maar effectieve manier om warm te blijven. Je kunt hooibalen gebruiken om je huis te isoleren. Hooi houdt warmte vast, dus het kan je huis goed geïsoleerd houden. En ook het slapen in hooibalen is lekker warm!

6. Warmwaterkruik of stenen

Een eenvoudige truc is om een warmwaterkruik of verwarmde stenen in bed te leggen. Dit geeft je een warme plek om te slapen. Denk ook aan een warmtedeken indien je een (portable) accu hebt die je hebt opgeladen overdag. Een warmtedeken verbruikt niet veel en kan je dan een hele nacht op de accu laten.

7. Isolatie

Zorg ervoor dat je huis goed geïsoleerd is. Dit betekent dat er geen koude lucht van buiten naar binnen kan komen. Je kunt bijvoorbeeld tochtstrips gebruiken om deuren en ramen af te sluiten.

8. Kledinglagen

Draag veel lagen kleding om warm te blijven. Warme kleding, zoals een dikke trui en sokken, kan je veel warmte geven.

 

verwarming-zonder-stroom-open-haard-hout

 

Voorbeelden van producten voor verwarming zonder stroom

Er zijn ook enkele handige producten die je kunt gebruiken om zonder stroom warm te blijven, waaronder:

 • Petroleumkachel: Een petroleumkachel is een draagbaar verwarmingstoestel dat werkt op kerosine. Het is handig voor noodsituaties en kan je warmte geven zonder elektriciteit.
 • Houtkachel: Er zijn veel verschillende soorten houtkachels beschikbaar, van kleinere modellen voor in een huis tot grotere kachels voor in een schuur of buitenruimte.
 • Zonneboiler: Als je zonneverwarming wilt, kun je een zonneboiler laten installeren. Dit is een systeem dat zonlicht gebruikt om water te verwarmen.
 • Warmwaterkruik: Een warmwaterkruik is een handig hulpmiddel om warmte vast te houden. Vul het met heet water en leg het in bed om warm te blijven.

Hoe draagt dit bij aan een zelfvoorzienend leven?

Verwarming zonder stroom, inclusief het gebruik van een petroleumkachel, kan zeker bijdragen aan een zelfvoorzienende levensstijl.

 • Minder Afhankelijkheid: Je bent minder afhankelijk van energiebedrijven. Je kunt warm blijven zonder dat je stroom nodig hebt.
 • Noodsituaties: Als er een stroomstoring is of een andere noodsituatie, weet je hoe je warm kunt blijven zonder elektriciteit.
 • Besparing: Verwarming zonder elektriciteit kan kosten besparen op energierekeningen. Zeker met de hoge energieprijzen!

Verwarming zonder stroom is mogelijk en kan een belangrijke rol spelen in zelfvoorzienend leven. Met methoden zoals een houtkachel, petroleumkachel, zonneverwarming en isolatie kun je warm blijven zonder stroom. Het helpt niet alleen bij zelfvoorzienendheid, maar ook bij kostenbesparing en het omgaan met noodsituaties. Dus, als je ooit zonder stroom zit overweeg dan om enkele van deze methoden en producten voor verwarming zonder stroom te gebruiken. Blijf warm!

 

verwarming-zonder-stroom-koken-op-gas-geen-stroom

Laatste tip

Nu dat we in Nederland allemaal van het gas af gaan, denk aan de nieuwe huizen die gebouwd worden maar ook in bestaande huizen. Als de stroom uitvalt voor een dag dan heb je geen mogelijkheid om op een inductie of elektrische kookplaat te koken. Zorg hiervoor bijvoorbeeld voor een goede backup, een barbeque met een gasfles. Of toch nog je gaskookstel in de keuken laten zitten? Want het is niet alleen belangrijk om je huis warm te houden in de winter als er geen stroom is, zorgen voor een goede warme maaltijd is net zo belangrijk!

 

 

Wat anderen ook lezen

makkelijke-moestuin
kippen-houden-zelfvoorzienend-leven
zelfvoorzienend-leven-zweden-kaart
1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] bekijk wat voor jou belangrijke punten zijn om onafhankelijk te zijn. Heb je een hoge energierekening of wil je graag verse groenten eten? Begin met het cultiveren van een moestuin, het installeren van […]

Reacties zijn gesloten.