,

Hoe begin ik een moestuin voor een zelfvoorzienend leven

Leestijd: 3 minuten

gewoon-zelfvoorzienend-leven-moestuin-tomaten-courgette

Het kan best een hele stap zijn om je eigen moestuin te gaan beginnen. Maar niets is minder waar. Een moestuin hoeft niet een groot stuk grond te zijn of perfect liggen in de zon. Op zoveel manier kan je je eigen groente verbouwen.

 

In dit artikel

 

Hoe te starten met een moestuin

 

Zeker als je wilt beginnen met een moestuin is het belangrijk om na te gaan hoeveel tijd je wilt en kunt besteden aan je tuintje. Het zal niet altijd zomaar vanzelf gaan en je zult ook wel hier en naar wat moeten inlezen waarom ineens die bladeren van de tomaten zo geel of bruin worden. Hoeveel water een groente nodig heeft in je tuin.

Maar het leuk van dit alles is het resultaat na dit harde werken, de opbrengst en het proeven en genieten van je eigen groente en fruit uit de moestuin. Nog geen ervaring met een moestuin? Begin eens met tomaten, bonen of aardbeien. Succes gegarandeerd!

Als je zelf wat groente wilt gaan verbouwen kan dit op een stukje grond, in je tuin of in een volkstuin. Maar heb je niet zo veel ruimte of heb je een stuk tegels? Wat dacht je van verbouwen in bakken. Dit kunnen zelfs specie bakken zijn of grote emmers.

Denk er wel aan dat je voldoende gaten in de emmers en bakken maakt zodat het water uit de bakken kan weglopen bij een regenbui. Tomaten werken prima in bakken. Ook bonen werken prima die een halve meter hoog worden.

Tomaten zijn erg lekker, en als je nog een kruidenbak erbij maakt met basilicum en bieslook maak je in een handomdraai een lekkere salade.

 

gewoon-zelfvoorzienend-leven-moestuin-trostomaten

Tomaten

De tomaat is een vruchtgroente en je hebt ze in verschillende soorten. Zo heb je de gewone tomaat, trostomaten, vleestomaten, roma tomaten, cherrytomaatjes, Heirloom tomaten.

De kleine cherry tomaatjes worden wel vaker als garnering in salades gebruikt en de vleestomaten en roma tomaten in sauzen of stoofschotels. Dit omdat ze wat steviger zijn van structuur en minder waterig dan de gewone tomaat.

Tomaten kan je vanuit zaad beginnen of vanuit een bestaande tomaat. Dat laatste is natuurlijk arbeidsintensiever maar het is wel eens leuk om te proberen. Koop je een zakje zaad van de tomaat dan staat er altijd goed omschreven hoe je deze kan zaaien en wat de tomaat nodig heeft aan zon en water.

Begin je vroeg in het voorjaar met de tomaten in je moestuin dan is het beste om deze binnen of in een kas te laten ontkiemen en groeien. Na de laatste vorst en als de zon goed gaat schijnen in het late voorjaar kunnen ze in de zon verder groeien.

Trostomaatjes of cherrytomaatjes zijn erg makkelijk in het verbouwen, ze geven al snel heerlijke kleine zoete tomaatjes.

Handige tips

Tomaten plantjes kunnen hard groeien. Bij het groeien krijgen ze zijscheuten. Zodra je deze ziet, breek je deze van de plant. Zo gaat alle energie naar de kern van de tomatenplant en naar de bloemen en uiteindelijk de tomaatjes die eruit ontstaan.

Een tomaat rijpt na indien je deze oogst, dus als ze nog niet helemaal rood zijn kan je best wel een trosje plukken. Bewaar ze liever dan niet in de koelkast.

 

gewoon-zelfvoorzienend-leven-moestuin-sperziebonen

Sperziebonen

Sperziebonen kun je ook heel makkelijk in bakken laten groeien. Let daarbij op dat je bonen kiest die zonder al te veel steun, of helemaal niet, kunnen groeien. Dit is vooral makkelijk als je ze in bakken of emmers wilt zetten.

Het werkt prima in een emmer, zorg wel voor wat bedekking van de grond zodat deze niet uitdroogt bij warm weer of weinig regen. Let er ook op dat je de bonen wat vaker water geeft in een pot omdat de grond eenmaal sneller uitdroogt.

Bonen kan je binnen laten kiemen en dan uitzetten in het voorjaar na de laatste vorst of direct in de grond in het begin van het voorjaar.

Zorg ook dat je regelmatig de bonen plukt, zodat de productie door blijft gaan en je de hele zomer plezier hebt van lekkere verse boontjes bij de aardappelen of gewoon eenvoudig met een sausje.

 

Boeken over moestuinieren

 

 

Lees meer over andere onderwerpen

makkelijke-moestuin

 

 

Moestuin beginnen?

Ook jij kan een moestuin beginnen. Dit kan op een stuk gras in je tuin, op het balkon in bakken of een volkstuintje. Er zijn veel boeken over hoe je kunt starten. En begin met groenten en fruit die makkelijk te telen zijn en die je graag eet!

 

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] voordelen van een zelfvoorzienende lifestyle en onafhankelijk worden zijn talrijk. Door je eigen voedsel te verbouwen heb je controle over wat je eet, en kun je er zeker van zijn dat het voedsel dat je eet vers, […]

Reacties zijn gesloten.