De grondbeginselen van een permacultuur tuin

Leestijd: 4 minuten

Principe van permacultuur, grondbeginselen

Je leert gezondere bodems te creëren, hogere opbrengsten en wateropvangsystemen te ontwikkelen, en krijgt een dieper inzicht in ecologische voedselsystemen. Permacultuur is niet alleen van toepassing op je moestuin maar kan verder getrokken worden in je hele zelfvoorzienendheid zoals water- en energieopvang. Het optimaal inrichten van je tuin. Maar laten we eerst met de moestuin beginnen en je zult zien dat de andere aspecten er vanzelf bijkomen.

 

In dit artikel

 

Wat is eigenlijk permacultuur?

Permacultuur is een morele benadering van tuinieren die patronen uit de natuur nabootst. Daarmee maakt het gebruik van natuurlijke hulpbronnen en probeert verspillende productie te elimineren, door systemen te creëren – of het nu gaat om tuinen, gebouwen of onze persoonlijke financiën – die functioneren op een manier die elegant lijkt op die van de natuur.

Het omvat de integratie van ecologische ontwerp principes, ethiek en waarden voor het werken met de natuur, en gedetailleerde, plaatsgebonden praktische leefwijzen. Het onderwerp is het holistische systeem van ontwerpen om een duurzaam systeem van menselijke bewoning en voedselproductie te produceren.

 

Principe van permacultuur, grondbeginselen

 

Als je begint met een holistische benadering van je tuin, dan kan je starten met het permacultuur ontwerp. Permacultuur is niet zozeer een gedefinieerde techniek of norm, maar meer een kader voor het ontwerpen van hele, met elkaar verweven systemen.

Veel van de praktijken in permacultuur zijn bekend bij recreatieboeren, zoals biologische landbouw, natuurlijke architectuur, compostering, recycling en hernieuwbare energie.

Permacultuur is dus meer dan alleen tuinieren, het gaat ook over het langdurig gebruik van alle beschikbare middelen. Het is een richting en geen einddoel.

Principes van permacultuur

 

Met permacultuur ontwerp kunnen we onze ecologische voetafdruk verkleinen terwijl we ons eigen voedsel verbouwen, of we nu op het platteland met een grote tuin, in de stad wonen of een volkstuintje hebben.

Een van de principes van permacultuur tuinieren is het gebruik van zo weinig mogelijk water om een moestuin te laten groeien. Als je geen bewaterings- en composteringssysteem hebt, moet je daar al vroeg over nadenken.

Dit zijn een van de eerste dingen waarmee rekening moet worden gehouden bij het plannen van de indeling en het ontwerp. Ontwerp waar je de verschillende onderdelen wilt plaatsen.

Ga daarna dieper in op het gedetailleerde ontwerp: bepaal maten, vormen en plaatsingen voor afzonderlijke elementen, zoals waterbassins, roulatie van je gewassen en hoe je dit elk jaar kunt optimaliseren.

Deze fase omvat zowel conceptuele ontwerpoverwegingen (persoonlijk, milieu en esthetisch) als schematisch ontwerp (plant, dier, structuur, functie en andere aspecten).

 

Principe van permacultuur, grondbeginselen

Een voorbeeld

 

Om een idee te geven wat het verschil is tussen een aanpak met permacultuur of de industriële manier nemen we als voorbeeld de kip en het ei. Wat is er voor nodig om een eitje te kunnen bakken? Ten eerste zal in de industriële aanpak de legbatterij fabrieken gemaakt moeten worden van veel grondstoffen.

Het delven van ijzer, kolen, olie. Het omzetten naar staal, energieproductie om ook tot de ingrediënten te komen zoals mest, hormonen en antibiotica’s, opslag van granen en produceren van pellets voor de kippen te voeren. Laat staan het vervoer van dit alles van a naar b. Om uiteindelijk in een legbatterij een kip te hebben zitten die een ei legt.

Maar dan ben je er nog niet. Vrachtwagens rijden op en aan om het ei naar de winkel brengen zodat jij deze daar kunt kopen.

Permacultuur methode heeft natuurlijk ook wat grondstoffen nodig zodat je een kippenhok kunt maken. Maar als in het kippenhok je kip een ei legt dan ben je er al. Natuurlijke antibiotica kan je laten groeien in de tuin of maken zoals apple cider vinegar door appelbomen te planten.

Diversiteit aan voedsel in je tuin zoals proteïne rijke moerbij bomen. Bomen en struiken die zaad opleveren en alle insecten in de tuin die de kippen kunnen vinden.

 

Permacultuur is een voor lange termijn

 

Veel mensen zijn de laatste jaren actiever geworden met het verbouwen van eigen groenten en fruit. En ook in het maken van onderhoudsarme achtertuinen. Naast de groeiende interesse in een eigen homestead kan dit principe goed gecombineerd worden met permacultuur.

Maar vergeet niet dat het wel wat jaren nodig heeft om echt goed te werken. Je zult in de aanloop nog tegen ontwerp fouten aanlopen bij het planten of oogsten. Maar laat je daardoor niet ontmoedigen, zet het in met je lange-termijn doelen en voeg er steeds een stukje permacultuur aan toe.

En dan zul je zien dat je kunt gaan genieten van een groentetuin met een hoge opbrengst en weinig onderhoud en dat verse eitje in de ochtend.

 

Principe van permacultuur, grondbeginselen

 

Lees meer over andere onderwerpen

 

makkelijke-moestuin
kippen-houden-zelfvoorzienend-leven
zelfvoorzienend-leven-zweden-kaart

 

Wat is permacultuur?

Permacultuur is een morele benadering van tuinieren die patronen uit de natuur nabootst. Permacultuur maakt gebruik van natuurlijke hulpbronnen en probeert verspillende productie te elimineren, door systemen te creëren – of het nu gaat om tuinen, gebouwen of onze persoonlijke financiën – die functioneren op een manier die elegant lijkt op die van de natuur. Je leert gezondere bodems te creëren, hogere opbrengsten en wateropvangsystemen te ontwikkelen, en krijgt een dieper inzicht in ecologische voedselsystemen. Permacultuur is niet alleen van toepassing op je moestuin maar kan verder getrokken worden in je hele zelfvoorzienendheid zoals water- en energieopvang. Het optimaal inrichten van je tuin.

 

Bronnen

  • https://www.ruralsprout.com/permaculture/
  • https://www.outdoorapothecary.com/basics-of-permaculture/
  • https://permacultureapprentice.com/how-to-design-your-property/
  • https://au.permacultureprinciples.com/product/the-basics-of-permaculture-design-ross-mars/
  • https://www.hobbyfarms.com/5-steps-to-permaculture-design-3/
  • https://www.anoffgridlife.com/permaculture-design-principles/
  • https://www.growforagecookferment.com/permaculture-101-the-basics/
  • https://www.motherearthliving.com/gardening/basics-of-permaculture-zmgz16sozolc/

 

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] een bepaalde plantensoort (zoals rozen of kasgroenten) of een bepaalde cultivatie techniek (zoals permacultuur of […]

  2. […] eerste permacultuur moestuin boek, geschikt voor het Nederlandse klimaat. Een praktisch tuinierboek voor beginnende […]

Reacties zijn gesloten.