,

7 dingen die je moet weten over homesteading

7-aspecten-van-homesteading-zelfvoorzienend-leven-eieren

 

Je hoor het wel vaker, homesteading. Een echte goed Nederlands woord is er niet echt voor. Het is een soort van zelfboer zijn, zelf verbouwen, je eigen boontjes doppen. Niet persé commercieel. Nu heel actueel en je zult vast wel iemand weten die dit doet. Een moestuin, kippen voor eieren en wellicht ook voor de slacht. Jam maken van de fruitbomen tot het preserveren van voedsel, energie opslag of opwekking ervan. En als je je wilt gaan bezighouden met homesteading dan zijn hier 7 dingen die je zeker een goed en beter beeld geven van wat het nu echt is.

 

1. Het verschil tussen simpel en gemakkelijk bij homesteading

Het is heel eenvoudig in die zin dat het logisch is. Je stopt je zaden in de moestuin en ze groeien. Je oogst ze en ze gaan op je bord of je maakt van de kruidentuin thee van om je gezondheid te helpen. En dus lijkt het in sommige opzichten zo ongelooflijk eenvoudig en simpel, maar dat betekent niet dat het makkelijk is! Het idyllische leven waar je op de veranda zit en koffie drinkt en de hanen kraaien op de achtergrond. Je kijkt naar de kinderen die in de tuin spelen of de honden die ravotten.

Maar de realiteit is dat homesteading echt hard werken is en het veel energie en toewijding vergt. Het is zeker niet iets wat je zo maar even doet en zeker niet voor mensen die afhaken als iets niet meteen de eerste keer lukt.

Je moet betrokken zijn en gestaag bijleren in het zelfvoorzienend worden. En hier ook samen met je familie aan werken zodat het als het ware een levensstijl gaat worden. En dit betekent veel werk.

Er ontstaat een onrealistisch beeld bij het verschil tussen eenvoudig en gemakkelijk. Homesteading is of kan een eenvoudig leven zijn, maar het is niet gemakkelijk.

2. Te veel hooi op je vork nemen.

Het klink natuurlijk grappig in deze context, maar het gezegde komt niet zomaar ergens vandaan. Begin niet meteen alles te doen en te willen om je homestead meteen draaiend te hebben. Te veel ineens zal je opbreken. Ook al voelt de tijd aan om dat nu te doen, het zal je lichamelijke energie niet ten goede komen. De realiteit is dat er een leercurve is. Met elk ding dat we doen en elke nieuwe vaardigheid die we leren om op de homestead toe te passen of om zelfvoorzienend te zijn. Daar moet je je op voorbereiden.

Alles wat je zaait zal je ook gaan oogsten. En om deze overvloed aan etenswaar lang houdbaar te maken of te verwerken zal je ook tijd en energie in moeten stoppen. Laat staan het leren hoe je alles moet doen en het verzamelen van alle producten en materialen om dit te kunnen doen. De dingen kunnen heel gemakkelijk zijn om mee te beginnen maar eens ze in volle gang zijn, kom je erachter dat het veel werk is. Zoals een moestuin. Het kost minder werk om eraan te beginnen dan om het allemaal het te oogsten, het inmaken enzovoorts.

Dus te veel in een keer doen zal altijd terug op je bordje komen. Begin langzaam, begin methodisch en doe steeds beetje bij beetje meer en voeg nieuwe vaardigheden toe. Verander je mindset dat je het wel degelijk kunt. Want anders is het de weg naar een burn-out of frustratie, geldverspilling en tijdverspilling. En dat is het niet waard.

7-aspecten-van-homesteading-zelfvoorzienend-leven-samenwerken

3. Samenwerken en binding met anderen

Je komt er achter hoeveel binding er ontstaat met vrienden, familie en anderen als je aan het homesteaden bent. Zeker wanneer je allemaal hard werkt naar een resultaat toe. Hoe mooi is het dan om samen de vruchten te plukken van het samenwerken en het uitwisselen van kennis en kunde. Zelfs van materiaal.

Het brengt je samen op een manier die je in de huidige maatschappij niet veel meer ziet. Of het nu de binding is met je familie, samenwerken op het land, ieder die zijn eigen onderdeel doen. En dan s’avonds aan de maaltijd trots zijn dat het bord is gevuld met lekker eten die uit je eigen tuin en homestead komt.

4. Elke dag een beetje

Net als bij punt 2 kan je niet alles tegelijk. Het werkt fijner ook om een routine te krijgen om kleine beetjes te doen. Met alle kleine beetjes kom je heel ver dan dat ene in een keer te doen. Elke dag bijvoorbeeld 15 of 30 minuten werken aan iets, het verzorgen van de moestuin of het kippenhok schoonmaken. Iets repareren aan je huis, een nieuw recept uitproberen of voedsel inmaken. Je zult merken dat je veel meer gedaan krijgt en het is fijner in te plannen in een dag waarvan je nooit weet hoe deze gaat lopen.

7-aspecten-van-homesteading-zelfvoorzienend-leven-haan

 

5. Een systeem in je huishouden.

Een belangrijk onderdeel van homesteading is het op orde krijgen van je eigen huishouding. Als dit niet gestroomlijnd loopt dan loopt het in de soep. Homesteading is een verlengstuk van je huishouding en als dit in de basis niet goed loopt dan zul je tegen veel obstakels lopen. Zeker als er een grote moestuin klaarligt om geoogst te worden, je kippen kuikens uitbroeden, er een lek in een schuur ontstaat, etc. Net als bij een moestuin waar je een zaaikalender bij kunt houden kan je ook hier de dingen die op de homestead moeten gebeuren opzetten.

Is je huishoudschema op orde, dan is het ook gemakkelijk om je homestead uit te breiden en hier onderdelen aan toe te voegen. Een opgeruimd huis staat netjes. En in de kern klopt dit. Als je een routine hebt in de was doen, schoonmaken, etc dan zal die routine ook werken bij je homestead en zelfvoorzienend worden.

6. De smaak van zelf verbouwd voedsel

Het is niet te beschrijven hoe eigen verbouwd voedsel smaakt totdat je het zelf ervaart. De geweldige smaak van iets dat volledig thuis of in een gezamenlijke moestuin is gekweekt. Niet alleen dat je geld zult besparen, het eten vele malen gezonder is en meer voedingsstoffen bevat dan uit de supermarkt. Het zelf weer leren koken van traditionele gerechten nadat je moestuin je een overvloed aan ingrediënten geeft. Het conserveren van al dit heerlijke voedsel.

Niet alleen het grote verschil met een supermarkt maar ook een restaurant. Het besparen van geld is ongelofelijk. Natuurlijk is het gezellig om uit te gaan eten met vrienden. De kosten van een restaurant bezoek in verhouding wat je krijg en wat er voor gemaakt wordt zijn niet te vergelijken. Naast het feit dat je niet weet waar het eten vandaan komt dat in het restaurant op je bord ligt. Laat staan de hoeveelheid die je thuis kunt klaarmaken ten opzichte van een restaurant bezoekje.

7. Leren van nieuwe vaardigheden

Bij homesteading en zelfvoorzienend leven komen vele vaardigheden voor. Vaardigheden waar je misschien nog niks van af weet en het zal dan ook even duren om dit onder de knie te krijgen. Heb hierbij ook geduld, blijf het herhalen totdat je er een goede routine in krijgt. Heb je nog nooit een moestuin gehad dan is het erg overweldigend waar je allemaal aan moet denken om te starten. Elk begin is moeilijk en heeft tijd nodig. Gun jezelf ook die tijd om je vaardigheid te ontwikkelen.

Niet altijd zal het goed gaan of vergeet je een stap in het proces. Maar bedenk dat je elke keer weer een stukje verder komt in het verbeteren van die vaardigheid. Begin ook niet met teveel nieuwe dingen. Het kost veel energie en het is belangrijk om gefocused te blijven en er ook plezier in te houden. Je zult zien dat na verloop van tijd de vaardigheid steeds beter en makkelijker zal gaan en je veel minder energie zal kosten.