5x zelfvoorzienend: Je eigen voedsel kweken
Je eigen voedsel kweken
Er zijn veel wegen die naar zelfvoorzienend worden leiden, een daarvan is beginnen met je eigen voedsel kweken. Voorzaaien, planten en oogsten. Start eenvoudig en begin met wat je zelf lekker vindt. In dit artikel hebben we 5 leuke manieren beschreven om te starten.
In dit artikel
- Een keuken kruidentuintje
- Voedsel kweken in bakken
- Begin met een moestuin
- Eetbaar gazon!
- Composthoop en meer
- Boeken om te lezen
- Wat anderen ook leuk vinden
1. Begin een keuken kruidentuintje
Wist je dat je kruiden gewoon in je keuken kunt kweken? Niet eens buiten, maar gewoon in je keuken.
Zet ze een tijdje bij een raam, of gebruik kunstlicht. Kruiden zijn ongelooflijk makkelijk te verbouwen, vergen weinig onderhoud en weinig water. Denk bij kruiden aan basilicum, peterselie, tuinkers, munt, bieslook, oregano.
Eet ze lekker vers of droog de kruiden om ze langer te bewaren. En zijn leuke kruiden pakketten te krijgen waarmee je meteen aan de slag kunt met de meest gebruikte kruiden.
2. Eigen voedsel kweken in bakken
Zit je in een appartement of huur je en heb je niet veel tuin? Geen probleem, je kunt goed in plantenbakken je groente en fruit verbouwen.
Van rucola, tomaten tot een aardappel toren. Vergeet natuurlijk niet de aardbeien of een pittig pepertje.
Met rechte, ronde bakken of een pallet omgebouwd tot kweekrekken kan je zelfs op de kleine stukjes balkon of tuin neerzetten.
3. Start of neem deel aan een gemeenschappelijke moestuin
Gemeenschappelijke moestuinen worden steeds populairder. Ze duiken steeds vaker op in stedelijke en zelfs voorstedelijke gebieden. Dit is geweldig.
Zelfs als je geen ruimte hebt omdat je in een appartement woont, of een klein stuk grond hebt om een tuin te verbouwen. Of heeft iemand in je buurt een groot stuk tuin?
Vraag of je hier mag verbouwen en de opbrengst deelt.
4. Ga voor een eetbaar gazon!
Natuurlijk is een stuk gras mooi en lekker om op een zonnige dag in te liggen. Maar het levert niks eetbaars op, tenzij je kippen hebt. Bekijk je tuin eens en vervang decoratieve struiken voor wat bosbessenstruiken.
Kweek een paar fruitbomen. Maak een tuin met verhoogde bedden op het gras om zo je groenten en fruit te verbouwen. Of plaats een tuin kas voor de wat delicate groente zoals pepers en een plek om zaad te laten uitkomen.
Eetbare gazons kunnen zelfs mooi zijn! En eigen voedsel kweken is veel leuker dan het gras maaien.
5. Maak je eigen composthoop
Je kunt dat eetbare gazon en die prachtige tuin van je voeden met volledig organische, natuurlijke meststof. Creëer minder afval en een gelukkiger, gezondere tuin!
Een compostbak is goed om mee te beginnen, mix het met je gft afval uit je keuken met droge (bruine) bladeren en voeg af en toe water toe in de droge dagen.
Bonus tip
Heb je vruchten aan je planten? Bewaar wat zaden voor volgend jaar! Denk aan tomaten, druiven, bonen, bramen, bessen, appels.
Boeken om je een start te geven met je moestuin
Lees je graag en vind je het fijn om een boek te hebben om in te bladeren en te gebruiken bij het starten en onderhouden van je moestuin?
Er zijn goede boeken die je kunnen helpen en vol met tips en voorbeelden staan. Of producten waarmee je een start kunt maken met je eigen moestuin.
Mijn minimoestuin
In de moestuin
Van zaaien tot oogsten
Permacultuur in je moestuin
Lees meer over andere onderwerpen
Welk voedsel kan je zelf kweken?
Je kunt veel zelf kweken en verbouwen. Denk aan verse kruiden in een kruidentuin, maar ook groenten en fruit of fruitbomen. In een eigen moestuin, volkstuin of op je balkon.
Kim schrijft niet alleen artikelen voor Gewoonzelfvoorzienend.nl, ze is tevens ook initiatiefnemer van deze website. In haar dagelijks leven werkt ze aan een zelfvoorzienende lifestyle en opgedane kennis en ervaringen schrijft zij in artikelen over uiteenlopende onderwerpen.
Trackbacks & Pingbacks
[…] ook geduld, blijf het herhalen totdat je er een goede routine in krijgt. Heb je nog nooit een moestuin gehad dan is het erg overweldigend waar je allemaal aan moet denken om te starten. Elk begin is […]
[…] tomaten […]
[…] nodig heeft om echt goed te werken. Je zult in de aanloop nog tegen ontwerp fouten aanlopen bij het planten of oogsten. Maar laat je daardoor niet ontmoedigen, zet het in met je lange-termijn doelen en voeg er steeds […]
Reacties zijn gesloten.